Afgelopen zaterdag 8/10 hebben we met de Meppeler mug meegedaan aan de Amsterdamse grachtenrace. Een race dwars door Amsterdam met een afstand van 25.5km. De bekende grachten door en onder 70 bruggen door met de nodige uitdagingen die van alle kanten naderen. Wat een mooie ervaring. We hadden er heerlijk weer bij en van de 123 sloepen zijn we na 3 uur roeien als 71ste geëindigd. Voor ons de allereerste keer dat we mee deden en de 4e wedstrijd van dit seizoen. 

Hier een impressie van 1 van de roeiers aan boord. Gerrit verteld: Grachtenrace in mijn notendop.

Bij aankomst valt de goede organisatie al op. Alles loopt gesmeerd en ruim voor onze geplande kraantijd ligt de sloep in het water. Tijd genoeg voor koffie en lekker leuteren met omliggende sloepen.

Na de start lekker geroeid. Vond dat we al mooi stuk geroeid hadden, zegt Ab (stuur) ”eerste half uur zit er op”. Poe hè, dat wordt nog lang vandaag.  Er worden een paar sloepen ingehaald met wat sprintjes. En dan komen de bruggen. Mij valt op dat het aanzetten na de bruggen toch steeds zwaarder wordt. Natuurlijk de irritante motorboten die gewoon varen waar hun het uit komt. Ab vaart er netjes langs met de nodige aanwijzingen over vaarregels.

Tussen de bruggen ook veel toeristen die filmen en aanmoedigen. Net zoals onze meefietsende supporters. Leuk hoor. Dan een motorbootje met een wel heel specifieke geur. Gaat ook niet aan de kant. Even met een riem wat water er over gepetst om af te koelen. Niet netjes maar lucht wel op. Ook regelmatig wat opstoppingen bij de bruggen maar Ab loodst ons er prima onderdoor. Langs de woonboten manoeuvreren viel nog niet mee.

Daarna het IJ op waar we een flink stuk tegen de wind in moesten beuken.

Vlak voor de bocht nog een boot ingehaald en dan komen we weer op het stuk dat we bij de start ook hebben geroeid. Ab roept “de laatste drie kilometer”

Na wat doorroeien komt de finish in zicht. Ik heb daar toch even wat slagen laten lopen omdat mijn energievat echt wel leeg was. Nog 300 meter, nog 100 meter en…… finish. Even bijkomen hoor met wat eten en drinken na daarna de boot weer uit het water en op de trailer. Moegestreden hebben we thuis de dag nog even geëvalueerd en lekker naar bed gegaan. Hopelijk zijn we er volgend jaar weer!